”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt så måste man se upp.”

SIQs modell för kundorienterad verksamhetsutveckling.
SIQs modell för kundorienterad verksamhetsutveckling.

Enkelt men lätt, som Tage Danielssons citat i rubriken. Har jag koll på vad jag vill, mina kunder, resultat och hur jag gör det jag gör brukar verksamheten bli framgångsrik. Ett känt faktum sedan länge, väl beforskat och med massor av empiriskt stöd. Därför är det både underligt och spännande att så många organisationer och människor harvar på i gamla hjulspår, utan att det lyfter och blir riktigt bra. Jag vet – jag har provat själv.

Ett av höstens uppdrag är att medverka som examinator och utvärderingsledare för SIQs kvalitetsutmärkelse Bättre Skola. De skolor (och organisationer i Utmärkelsen Svensk Kvalitet) som deltar har ofta gjort ett gediget arbete med allt från ledarskap, kundorientering, medarbetare, processer och resultat – saker som lyfter verksamheten och är till nytta för både kunder och medarbetare. Totalt är det drygt ett dussin skolor och organisationer som sökt utmärkelserna i år; fler skolor än tidigare men ändå väldigt få givet den potential som finns i vår land.

Det är dags att höja ambitionsnivån för skolor, företag och organisationer i Sverige:  framgång föder glädje, energi och arbetslust – motorn för de goda resultat och den utveckling vi så väl behöver. Att bestämma oss för att vi kan bättre och ta tag i ett systematisk förbättringsarbete är grunden för många positiva förändringar. Jag har under ett antal år arbetat med jämställdhetsintegrering – att integrera ett jämställdhetsperspektiv i den ordinarie verksamheten i en kommun, landsting, verk eller för del delen ett företag (en jämställd medborgarservice). Utmaningen har varit att verksamheterna i fråga oftast har haft ganska dåligt koll på vad som ska uppnås, vilka resultat som nås och processen dit. Att då integrera exempelvis jämställdhet i det är svårt – det måste finnas något att haka fast de förbättrade arbetssätten i – det ska till en grund med tydligt uppdrag, ansvar för resultat och förmåga till handling i organisationen.

Att lyfta oss och bestämma oss för att ha en mer medveten verksamhetsstyrning där vi ser framåt och utvärderar bakåt är en gåva till uppdragsgivare, kunder, medarbetare och samhälle. Väljer vi något annat får vi nog se upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s