Agincourt – 1415 och nu

Den 25:e oktober år 1415 hade en engelsk här trängt djupt in i Frankrike. 10000 trötta och svultna engelsmän, märkta av sjukdomar och strapatser hade slagit läger utanför den lilla byn Agincourt. Alldeles i närheten hade den franske konnetabeln dragit samman en strålande här. 60 000 fransmän, varav många tungt rustade riddare, några nydubbade, andra av urgammal ätt. I gryningen red den övermodiga franska hären till attack. Taktiken var lika enkel som gammal. Tungt bepansrade riddare kastade sig fram med fällda lansar. Engelsmännen tycktes dödsdömda…

Den dagen skördade det engelska ledarskapet sina gyllene frukter. Man hade valt stridsplatsen med omsorg. Skogsområden med sumpig mark försvårade fransmännens anfall, strategiskt utplacerade bågskyttar förödde den franska hären. Bakom fälthinder stod de engelska kämparna fast, var och en skötande sitt jobb.

När dagen var slut hade fransmännen jagats från fältet. Kvar låg ofattbara förluster i stupade. Engelsmännen hade segrat med minimala egna förluster. Dagens seger öppnade vägen för Henry V till Frankrikes tron. Vi känner berättelsen främst från William Shakespeares pjäser om kung Henry och hans vänner.

Slaget vid Agincourt är som en saga. Det visar med en närmast orealistisk tydlighet hur övermod faller mot skicklighet, hur gamla kända angreppssätt fälls av dem som förmår anpassa sitt beteende till gjorde erfarenheter. Det visar också att storleken är av underordnad betydelse. Det är inte antalet soldater, det är deras förmåga att samverka som fäller avgörandet. Slutligen vet man att Henry V själv var en skicklig soldat och en stark ledare. På morgonen före slaget höll han ett tal till de sina, för att visa dem deras viktiga roll i det som skedde. Han spelade på sin tids värderingar och skapade uppslutning kring mod, ära och stolthet.

När vi valde att gå från idé till företag, såg vi i berättelsen om slaget vid Agincourt flera av de saker vi vill uträtta. På 1400-talet var kriget arenan för de stora händelserna. Idag är det företag och organisationer, där människornas mjuka förmågor är de stora tillgångarna. Vi strävar efter att använda rätt människor och rätt kunskaper för att åstadkomma storverk. Det är inte storleken, de överlägsna resurserna eller den anrika historien hos en organisation som bestämmer om den har en plats vid morgondagens seglats. Viljan, förmågan att lära, skapa samling kring gemensamma värderingar och samspel mellan individer avgör överlevnad och framgång!


Filmtips: Henry V i regi av Kenneth Branagh
Här ett kort avsnitt med ”Band of Brothers Speech”:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s